Co jsou strategické lidské zdroje?

Co pro manažery lidských zdrojů skutečně znamená pojem „strategické HR“? Na tuto otázku hledala odpověď studie americké poradenské společnosti EquaTerra a odborného časopisu Human Resource Executive.

Výzkumu se zúčastnilo 450 HR vůdců z Evropy a Severní Ameriky. 72 procent respondentů uvedlo, že mezi nejstrategičtější iniciativy HR patří vůdcovství v oblasti celkového řízení talentů (od náboru, výkonnosti či vzdělávání až po plánování nástupnictví zaměstnanců).

Autoři studie doporučují manažerům, aby si nejdříve sami určili, co je pro ně v řízení lidských zdrojů strategické. Nejde ale jen o to, co je strategické pro kontext jejich oddělení a současné situace, nýbrž také pro klíčové podílníky a rozhodující osoby v rámci celé organizace.

Studie dále zjistila, že oslovení manažeři nepovažují v rámci transformace HR za výrazně důležité alternativní poskytování služeb, například formou outsourcingu informačních technologií nebo obchodních procesů. Větší zájem je však o ně ve velkých společnostech a v komerčním sektoru.

-kk-

Zdroj: Changeboard - informace ze světa personalistiky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Changeboard