Co vám brání být týmovým koučem?

Řada pracovníků se dostane do manažerské funkce díky svým silným technickým dovednostem v přecházející nemanažerské roli. S tím jde ruku v ruce potřeba přeměny z individuálního pomocníka na vůdce schopného budovat tým. Ne každý je však dobrým týmovým koučem. Článek upozorňuje na to, co může manažerům bránit ve vytváření silných týmů.

- Nedůvěra v týmy. Někteří manažeři spoléhají především na sebe, nemají trpělivost na řešení týmových problémů a neradi delegují. V takovém případě by měli začít blížeji sledovat kolegy, kteří spoléhají na své týmy, ptát se, co funguje a co jim to přináší. 

- Představa, že budování týmu je příliš zdlouhavé. I když budování týmu vyžaduje určitý čas a úsilí, vyplatí se to. Oddaný tým složený z hodnotných členů, kteří jsou spolehliví, mají patřičné znalosti a motivaci, dokáže více než jeden člověk sám.

- Nedostatečná orientace na lidi. Některým manažerům se lépe daří s myšlenkami, produkty a řízením projektů než s lidmi. Často se příliš soustředí na výsledky a nezbývá jim energie na rozvoj lidí, poskytování zpětné vazby a další podporu. Pak je třeba začít si pravidelně rozvrhovat čas na členy týmu a skutečně jim tento čas věnovat.

- Neznalost motivace. Mezi hlavní zdroje motivace zaměstnanců patří pracovní výzvy, smysluplná práce, učení se novým věcem, osobní rozvoj nebo autonomie. Peníze a možnost pracovního postupu také hrají svou roli, začněte však u dříve jmenovaných motivátorů.

-kk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101