Dali jste výpověď? Chovejte se profesionálně.

Den, na který jste čekali, konečně nadešel. Dali jste výpověď a odcházíte. Konečně se zbavíte otravného šéfa, otravné práce nebo obojího dohromady. Máte nutkání udělat na rozloučenou něco bláznivého (dát šéfovi prezentaci v PowerPointu týkající se toho, jak je nesnesitelný, „nakřečkovat si“ domů na památku papír do tiskárny, popř. říci kolegům, kdo je pomlouvá)? Nedělejte to. Chovejte se profesionálně.

Staré přísloví říká „nepalte za sebou mosty“. Ačkoli můžete cítit chvilkové zadostiučinění, berte v úvahu to, že vyslovené slovo se nedá vzít zpět a že ostatní si vaše chování jednou provždy vtisknou do paměti. V případě, že se musíte před odchodem zúčastnit pohovoru, dbejte na to, aby tento pohovor byl co nejformálnější. Neventilujte své zklamání a jiné pocity. Svému šéfovi jste se dostatečně pomstili již tím, že odcházíte.

Přemýšlejte dopředu. Výpověď, kterou podáte, by měla být co nejstručnější a nejvěcnější. Neposílejte ji e-mailem. Před odchodem si pečlivě ukliďte svůj pracovní stůl a vezměte si všechny projekty, e-mailové adresy, vizitky klientů spod., které byste mohli potřebovat v novém zaměstnání. Poté, co odejdete, nebudete již mít k těmto informacím přístup.

**Datum vydání:** III/2002
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com