Data o mzdách a platech, která byste měli mít, pokud chcete vědět, jestli jste stále konkurenceschopní

S rostoucí inflací rostou mzdové požadavky zaměstnanců a s nimi i význam kvalitního mzdového srovnání.

Mzdový benchmarking

Dle našich zkušeností z praxe víme, že řada společností letos navyšovala mzdy dokonce i oproti plánu, a to většinou právě kvůli rostoucí inflaci. K jakým změnám přesně došlo? V jakých krajích? Na jakých pozicích? Měli byste se bát toho, že vám odejdou klíčoví zaměstnanci? Odpovědi na tyto otázky byste měli znát, než začnete dělat změny ve mzdách. Příští měsíc už budou dostupná data o mzdách a platech za 1. pololetí letošního roku, a proto je na objednání mzdového benchmarkingu ten správný čas právě teď.

Mzdy tvoří podstatnou část vašich nákladů a každý zásah je citelný. Proto je obzvlášť důležité rozhodovat se podle relevantních dat a porovnat svou konkurenceschopnost na trhu práce s tím největším možným vzorkem firem. Díky mzdovému benchmarkingu získáte data v takové podobě, že snadno porovnáte mzdové relace pracovních pozic ve vaší firmě se srovnatelnými pozicemi v celé České republice i v jednotlivých krajích.

To, že lidé chtějí za svou práci odpovídající ohodnocení není žádná novinka. Jsou i tací, kteří využijí ke zvýšení mzdy každou příležitost. S rostoucí inflací a reálným poklesem mezd ale sílí tlak na zrychlení jejich růstu a řada zaměstnanců už přidáno dostala nebo přidání očekává. Nikdy ale nemůžete svou firmu porovnávat plošně a s průměrem, měli byste jít do detailu.

A právě to vám mzdové srovnání umožní. Můžete díky němu zjistit, že mzdově konkurenceschopní ve vašem kraji nejste, nebo naopak uvidíte, že přestože všichni přidávají, vy taková opatření dělat nemusíte, protože si ve srovnání s konkurencí stojíte dobře. Nebo se ukáže, že je třeba, abyste přidali pouze vybraným profesím. To vše jsou pouze spekulace, pokud nesrovnáte vaše mzdy na konkrétních pozicích se srovnatelnými pozicemi ostatních firem. A právě s tím vám pomůže společnost TREXIMA. Objednejte si mzdový benchmarking TREXIMA na obchod@trexima.cz.

OBJEDNÁVÁM MZDOVÝ BENCHMARKING