Dave Ulrich osobně: HR business partnering po dvaceti letech

Ilustrační snímek

Každý, kdo se pohybuje v oblasti HR pravděpodobně zná Dava Ulricha – autora prvního konceptu HR business partneringu. Od doby, kdy ve své knize Human Resource Champions (1997) poprvé popsal tento koncept, však již uplynulo téměř dvacet let. Co se za tu dobu změnilo a kam bude směřovat další vývoj HR?

Na tyto otázky odpovídá Dave Ulrich v sérii webinářů, které připravil ve spolupráci s britským časopisem HR Magazine nazvané Ulrich Insights. Jedná se celkem o čtyři videa, v nichž Ulrich hovoří s redaktorkou HR Magazine Katie Jacobsovou.

Webináře na stránkách HR Magazine

První video má název Perspectives a Ulrich v něm hovoří o svém konceptu řízení HR zvenku dovnitř. Zabývá se otázkou jednání s více podílníky ve firmách a také tím, jak HR může být co nejlepším partnerem zákazníkům své firmy, investorům a celé komunitě.

Druhé video se jmenuje HR outcomes a soustředí se na analytické nástroje v HR. Zdůrazňuje důležitost HR v oblasti talentu, leadershipu a kultury.

Třetí video s názvem Transforming HR otevírá paradoxní otázku, proč se lidé v HR tak obávají analytických nástrojů. Dále mluví o tom, co měřit v HR a jaký model HR je nejvhodnější do budoucnosti.

Poslední video se jmenuje Speed teaching a vrací se k loňské debatě o tom, jak „skoncovat s HR“, kterou vyvolal časopis Harvard Business Review a ke které se již Ulrich dříve vyjádřil, že bychom si měli přestat stěžovat. Mluví také o důležitosti networkingu, transakčním HR a o tom, jak HR více zatraktivnit.

Všechny tyto webináře jsou k dispozici ke shlédnutí online na stránkách časopsiu HR Magazine zde.

Dave Ulrich

Dave Ulrich je profesor managementu na Ross School of Business při americké University of Michigan. Je také partnerem poradenské společnosti RBL Group. Publikoval přes 200 článků nebo kapitol knih a sám je autorem více než 20 knižních titulů.

Je také autorem prvního konceptu HR business partneringu, který popsal v roce 1997 ve své knize Human Resource Champions. Ta vyšla i v češtině pod názvem Mistrovské řízení lidských zdrojů (Grada, 2009). Jeho další kniha s názvem HR From the Outside In, vyšla i v českém překladu pod názvem Nová éra řízení lidských zdrojů – ze servisu partnerem – 6 kompetencí pro HR budoucnosti (Grada, 2014).

V říjnu 2015 vyšla jeho zatím poslední kniha s názvem The Leadership Capital Index: Realizing the Market Value of Leadership. Ulrich v ní představuje měřítko „leadership capital index“ jako způsob, jak vyjádřit hodnotu firmy z pohledu leadershipu, a doplnit tak finanční indexy ratingových agentur typu Moody’s nebo Standard & Poor's.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine