Delegování bez stresování

Vůdcovský styl je vždy situační. Odvíjí se od konkrétních úkolů, pracovních týmů nebo znalostí a individuálních schopností samostatných zaměstnanců. Záleží také na časových podmínkách, dostupnosti potřebných zdrojů a očekávaných výsledcích.

Jako manažer nebo týmový vůdce se každý den rozhodujete, jaký styl zvolit v konkrétní situaci. Chcete posílit zapojení zaměstnanců a umožnit jim, aby mohli podávat co nejlepší výkony. Článek proto shrnuje základní rady, jak úspěšně delegovat autoritu.

- Kdykoli to bude možné, delegujte zaměstnanci celý úkol. Pokud to nepůjde, důkladně jej seznamte s celkovým kontextem projektu. Nejlepších výkonů dosáhnete, když zaměstnanci budou svým úkolům rozumět v širším kontextu.

- Ujistěte se, že zaměstnanec rozumí, co přesně od něho očekáváte. Ptejte se zaměstnanců a sledujte pracovní výkonnost. Zajímejte se o zpětnou vazbu.

- Sdílejte se zaměstnanci svůj pohled na konečný výsledek. Nenechejte je v přesvědčení, že se spokojíte s jakýmkoli výsledkem.

- Vymezte klíčové body a data projektu, o kterých chcete být informováni. Potřebujete ujištění, že delegovaný projekt se určitým způsobem vyvíjí.

- Určete způsoby měření úspěšnosti výsledků. Pomůže to lépe plánovat výkonnost a objektivněji hodnotit.

- Předem určete, jak poděkujete a odměníte zaměstnance za splnění delegovaného úkolu.

-kk-

Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR