Desetiletí změn v HR (1/2)

Svět práce v posledním desetiletí formovala ekonomická krize, prudký rozvoj technologií i nástup nové generace pracovníků, kteří mají o práci zcela jiné představy než předchozí generace.

Podle průzkumu největší světové profesní organizace manažerů lidských zdrojů Society for Human Resource Management (SHRM) bylo před deseti lety v oblasti HR největší výzvou pro firmy plánování nástupnictví a rozvoj lídrů. Dnes je pro zaměstnavatele největší výzvou rostoucí konkurence na trhu kvalifikovaných pracovníků.

Pracoviště jsou dnes daleko více zaměřena na zaměstnance a jejich individuální potřeby, a tento trend bude i nadále pokračovat. HR příštího desetiletí se bude více soustředit na výkonnost a produktivitu.

Ilustrační snímek

V srpnovém čísle svého časopisu HR Magazine zveřejnila SHRM přehled následujících změn v HR za uplynulých deset let spolu s odhady dalšího vývoje v následujících letech.

1. Sociální sítě

Před deseti lety byly sociální sítě v plenkách. Jak postupně začaly získávat na popularitě, firmy je začaly blokovat, aby nerušily zaměstnance od práce. Dnes je přístup k sociálním sítím otevřenější. Zaměstnavatelé se je naučili vnímat jako nástroje běžné komunikace, které nemá smysl příliš omezovat. Naopak mohou být využity ve prospěch firmy.

2. Pružné benefity

Před deseti lety byly nejčastějšími benefity plošné nabídky příspěvků na zdravotní péči a penzijní připojištění. Základní nabídka zůstala, rozrostla se však o celou řadu dalších možností, například proplácení školného, různé výhody pro rodiče s dětmi, sportovní vyžití, masáže apod. Především však nastal posun směrem k možnosti individuálního výběru benefitů v rámci určité finanční částky.

3. Hodnocení výkonnosti

Zpětná vazba týkající se výkonnosti zaměstnanců měla donedávna podobu každoročního hodnocení. V posledních letech se však posouvá k menší formálnosti a větší pružnosti.

Zaměstnavatelé začali rušit strukturovaná výroční hodnocení a zavádějí zpětnou vazbu v reálném čase. Místo soutěživosti se mezi zaměstnanci propaguje spíše spolupráce. Hodnotí se práce celých týmů a role jednotlivých členů v týmovém úspěchu. Především nejmladší generace zaměstnanců tento způsob hodnocení vítá.

V druhé části článku se podíváme na další tři trendy – práci na dálku, rozvoj tzv. zakázkové ekonomiky a analýzu dat v HR.

-kk-

Zdroj: Society for Human Resource Management - největší světová profesní organizace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Society for Human Resource Management

Články v sérii

Aktuální

Desetiletí změn v HR (1/2)

Aktuální

Desetiletí změn v HR (2/2)