Dokážete u lidí vzbudit zájem o práci?

Chabá výkonnost na pracovišti je problém 96 % britských firem.Vzbudit u lidí zájem o práci ale není snadné. Přestože má k tomu jen málo lídrů všechny potřebné kvality, mohou se v tomto směru hodně naučit. Schopnost inspirovat a povzbudit lidi je výsledkem vytváření pozitivního psychologického a emocionálního spojení s jednotlivci a získávání srdcí a mysli lidí, o které se manažeři u svých zaměstnanců musí upřímně snažit a zasloužit si je. Lidé mají různé osobnosti, potřeby a očekávání. To, co bude inspirovat a nadchne jednoho, může mít u druhého efekt zcela opačný.

Jaké jsou tedy praktické kroky k tomu, aby z manažerů byli inspirující lídři?

- Naučte se důvěřovat. Zpočátku to může být těžké, je ale třeba naučit se věřit úsudku svých lidí a ukázat jim, že věříte v jejich schopnosti poskytnutím nezbytné dávky samostatnosti, která bude odpovídat jejich pozici, motivaci a odbornosti. Většina lidí bude reagovat pozitivně. Pozor ale na delegování a odebírání zodpovědnosti bezdůvodně, to je silně demotivující.

- Naučte se poděkovat. Během náročného pracovního dne na to můžete snadno zapomínat. Je to ale spontánní a jednoduchý způsob, který většinu lidí zahřeje a povzbudí někdy víc než finanční odměna.

- Oceňte jejich silné stránky. Hodně firem disponuje talentem, který ani nevyužije.

- Buďte zásadoví. A jednejte upřímně a skromně. Jděte příkladem v chování, které po svých lidech vyžadujete.

- Podávejte konstruktivní zpětnou vazbu.

- Diskutujte s lidmi o kariérním postupu. Zajímejte se o osobní růst svých zaměstnanců, tam kde je o něj zájem, a ptejte se na jejich potřeby a očekávání.

- Podporujte rovnováhu práce a osobního života. Nezapomínejte, že vaši zaměstnanci nechodí jen do práce. Snažte se co nejlépe vyvážit potřeby firemní a ty, které mají vaši zaměstnanci. Také zjišťujte, jaké podmínky nabízí konkurenti.

- Bavte se. Lidé pracují nejlépe, když se necítí neustále pod tlakem a když se mohou občas uvolnit. Vyčleňte prostor a čas na relaxaci, zábavu a nepodceňujte přínos humoru.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management