Dva kohouti v jednom kurníku

Mnoho personalistů se ptá, jak řešit nevyhnutelné pracovní konflikty, a hledá strategie, které by pomohly zaměstnancům spolupracovat ve větší harmonii. Pokud i vy hledáte způsoby, jak omezit věčné souboje, pomlouvání a další prohřešky proti týmu, článek přináší několik návrhů. Pamatujte však, že přimět lidi, aby k sobě byli milí, je dlouhodobý projekt.
- Když si uvědomíte určitý problém, co udělat jako první? Prvním krokem je setkání s každým zaměstnancem jednotlivě a určení povahy a rozsahu problému. Vaše role je naslouchat, problém vyřešit a umožnit, aby práce mohla pokračovat.
- Pokud je jedna strana víc v právu než druhá, co dělat? Zaměřte se raději na to, že je každý jednotlivec odpovědný za vyřešení problému. Každý zúčastněný udělal nebo řekl něco, čeho může litovat.
- Co když se mýlí obě strany a vy máte před sebou jen dva chronické hašteřivce? Osobní spory se mohou nahromadit po několika špatných zkušenostech a je obtížné přimět takové dva pracovníky začít znovu pracovat na novém projektu. Je to těžší vyřešit, lidé si neuvědomují, že podle toho, jak jednají s ostatními, se měří i jejich výkonnost.
- Jaké jsou dlouhodobé cíle? Co může manažer podniknout, aby konfliktům předešel? Tři věci: jasně sdělit základní požadavky na chování, přivést obě strany zpět dohromady, podporovat zaměstnance, aby se poznali navzájem, respektovali se a pochopili priority projektů ostatních pracovníků.

-ba-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com