Dvacet let v HR (1/2): Co se změnilo

Dvě dekády jsou dlouhá doba. V personalistice se za tuto dobu změnilo opravdu hodně, od technologií až po důležitost role HR pro celkové obchodní výsledky firem.

Některé věci se však nezměnily. Nabízí se tedy otázka, zda o vývoji oboru vypovídá více to, co se změnilo, nebo to, co zůstává stejné.

Ilustrační snímek

Přehled hlavních změn i toho, co v HR zůstává stále stejné, přinesl server Training Zone. Nejprve se zaměříme na změny.

1. Od administrativy ke strategii

Personální oddělení mělo původně pouze administrativní funkci. Řešilo pracovní smlouvy a platy. Spolu s tím, jak si firmy začaly uvědomovat zásadní důležitost lidí a jejich řízení pro svůj byznys, se však jeho role postupně rozšiřovala.

Stalo se oddělením „lidských zdrojů“ nebo „lidského kapitálu“ a získalo své místo na úrovni nejvyššího vedení. I když administrativní úkoly zůstaly, personální ředitelé dnes vytvářejí strategie s cílem přispět ke zlepšování obchodních výsledků firem.

2. Technologie téměř pro všechno

Před dvaceti lety existoval ve firmách zpravidla jeden systém pro správu dat o zaměstnancích a výplat. Většina procesů se zpracovávala v tabulkových procesorech. Dnes jsou k dispozici technologie pro všechny HR procesy v rámci celého životního cyklu zaměstnance. Většina firem využívá více systémů najednou.

3. Systémy pro HR i zaměstnance

HR systémy původně používali hlavně personalisté. Dnes je stále více používají i manažeři a zaměstnanci. Jednotlivé systémy jsou mnohem uživatelsky přívětivější a snadněji se ovládají.

4. Od ERP ke cloudu

Před 20 lety byly HR systémy nainstalovány na firemních serverech a o jejich chod se starali interní nebo externí IT specialisté. Internet byl v plenkách.

Dnes fungují nejmodernější systémy pro řízení náboru, vzdělávání nebo hodnocení zaměstnanců na bázi cloudu. Firmy k nim přistupují vzdáleně prostřednictvím internetu. Cloud změnil nejen design a správu systémů, ale také výrazně zlevnil náklady na jejich používání.

5. Přístup kdykoli a odkudkoli

Před 20 lety měli přístup k HR systémům jen vyvolení jedinci u černobýlích či zelených monitorů firemních počítačů. Dnes máme mobilní technologie a systémy jsou přístupné prakticky všem. Zaměstnanci se k nim přihlašují na tabletech a mobilech. Rozvíjejí se také sociální technologie, díky nimž uživatelé systémů snadněji komunikují.

Máte osobní zkušenost s prací v personalistice před 20 lety v Česku? Co se nejvíc změnilo? Podělte se s námi o své názory v diskusi.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone

Články v sérii

Aktuální

Dvacet let v HR (1/2): Co se změnilo

Aktuální

Dvacet let v HR (2/2): Co se nezměnilo