Dvacet let v HR (2/2): Co se nezměnilo

Svět se za posledních dvacet let velmi rychle mění a stranou nezůstává ani HR. Z původně administrativního oddělení se stala strategická funkce, která pracuje s nejmodernějšími technologiemi.

HR systémy jsou navíc určeny nejen pro personalisty, ale pracují s nimi i manažeři a zaměstnanci. Díky cloudovým technologiím je to pro firmy mnohem snazší, levnější a pružnější. Máme internet a mobily, přístup kdykoli a odkudkoli.

Na druhou stranu jsou v HR i věci, které se nezměnily. Které a o čem to vypovídá?

Ilustrační snímek

Na následující přetrvávající stavy upozornil server Training Zone.

1. Lidé jsou pro firmu to nejdůležitější

V roce 1998 společnost McKinsey poprvé zmínila slovní spojení „válka o talenty“. Od té doby jsou talenty pro firmy to nejdůležitější. Předhánějí se v tom, jak je získat a udržet.

2. Inovace v HR pokulhávají

HR procesy se přizpůsobují měnícímu se světu byznysu stále pomalu. Inovace se objevují pouze v některých jednotlivých součástech HR, jako je nábor nebo vzdělávání. Z celkového pohledu však HR není přirozeným inovátorem. Je strategičtější a propojenější s byznysem, ale stále má co dohánět. Musí se naučit více riskovat a inovovat.

3. Většina procesů je decentralizovaná

Velké firmy jsou tvořeny mnoha jednotkami v různých částech světa. Vzhledem k rozdílným lokálním podmínkám a pravidlům často existují i lokální procesy. Větší centralizace se projevuje pouze v náboru, vzdělávání a hodnocení. V HR se proto obtížnější prosazují inovace a centralizace dat je velmi náročná.

4. Firmy stále neumějí pracovat s daty

Zavádění větších HR iniciativ často brání kvalita HR dat. Je tomu tak i přes obrovské investice firem do HR systémů. Hledání dat v různých systémech je totiž problematické. Data o zaměstnancích jsou stále často neúplná nebo nepřesná, což se negativně podepisuje na fungování jednotlivých procesů.

5. Implementací to nekončí

Zavedení moderních technologií samo o sobě nestačí. Mnohé projekty zaměřené na zavádění HR systémů nebo transformaci se však soustředí pouze na implementaci, nikoli praktické používání daného systému a možnost pružných úprav v souvislosti se změnami ve vývoji byznysu. Do budoucna potřebujeme pružnější a agilnější systémy.

Souhlasíte, nebo se podle vás v HR za posledních dvacet let nezměnily ještě jiné věci? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskusi.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone

Články v sérii

Aktuální

Dvacet let v HR (1/2): Co se změnilo

Aktuální

Dvacet let v HR (2/2): Co se nezměnilo