Flexibilita není jen tak

Přechod k flexibilní pracovní činnosti není vhodné unáhlit. Před provedením tohoto kroku je třeba, abychom byli řádně připraveni. Měli bychom si ujasnit, zda například potřebujeme více času na začátku nebo na konci každého dne, zda nebudeme potřebovat volno dokonce po celý den nebo dny, zda budeme tuto změnu vyžadovat krátkodobě nebo dlouhodobě, jak dokážeme hospodařit s nižším příjmem atd.

Každý by si měl individuálně zvolit, která z možností flexibilních pracovních činností mu bude nejlépe vyhovovat. Pak následuje promluva se zaměstnavatelem a také úvaha o tom, jak změna naší přítomnosti ve firmě zaměstnavatele ovlivní.

Politiku flexibilní pracovní doby je nejprve třeba hledat v pracovní smlouvě. Detaily a informace typu, zda flexibilní pracovní program využívá již někdo z kolegů by mělo poskytovat oddělení lidských zdrojů. Vyplatí se pak vycházet ze zkušeností takových kolegů, seznámit se s výhodami a nevýhodami.

-kk-

Zdroj: Gender Management - Projekt „Gender management“ je společnou inicativou Nadace Open Society Fund Praha a Gender centra Fakulty sociálních studií v Brně. Orientuje se na aktivní uplatňování politiky rovných příležitostí.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Gender Management