Ford zapojí zaměstnance

Pokud má Ford uspět v boji s nepříznivými trendy a rostoucími ztrátami ve svých severoamerických závodech, musí motivovat nejkritičtější aktivum – své zaměstnance. To ale není, vzhledem k tomu, že oznámili uzavření 14 závodů a propuštění 30 000 lidí, vůbec jednoduchý úkol. Druhý nejvýznamnější americký výrobce aut jistě tuto restrukturalizaci zvládne, ale bude to znamenat přijmout řadu tvrdých opatření.

- Firma má velké množství závodů a vyrábí příliš aut, které lidé nechtějí kupovat

Navíc se nevyrovnali asijské konkurenci, která přebrala americký trh. Management Fordu by měl pojmenovat svá selhání a zjistit, co a jak dělá konkurence.

- Ford má příliš zaměstnanců a malou návratnost investic

Dává svým lidem velkorysé odchodné. Vzhledem k počtu zaměstnanců jej také ničí zvyšující se náklady na zdravotní péči, které stojí firmu 1 300 dolarů na každé vyrobené auto.

- Vedení musí přimět odbory ke kompromisům v rámci restrukturalizace

Vůdci odborů jsou velice neochotní vzdát se těžce vydobytých benefitů, přestože vidí, že firma neprospívá.

Podle jednoho z lídrů Fordu je ale většina zaměstnanců ochotna své firmě pomoci. Prý dostává tisíce emailů, kde lidé prohlašují, že udělají, co bude v jejich silách. Chtějí však vědět, kam firma kráčí. To je velice pozitivní reakce. Velikášské plány a strategie jsou skvělé, ale někdy je účinnější prostě říci svým lidem, co potřebujete, aby udělali pro vás.

-av-
Zdroj: Workforce.com - informace o lidských zdrojích a jejich řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workforce.com