Francouzi protestují proti "anglosaskému imperialismu"

Zaměstnanci britské keramičky Thermal Ceramics ve francouzském Saint-Marcellin-en-Forez stávkují na protest proti tomu, že management továrny mluví pouze anglicky. Protesty se opakují téměř každý den od nástupu nového ředitele začátkem letošního roku a účastní se jich všech 184 zaměstnanců. Informoval o tom britský list The Daily Telegraph.

Zástupce zaměstnanců Thierry Juvin vysvětlil, že francouzsky se s vedením firmy lze pouze pozdravit. Pak již podle něho komunikace končí. Jednat tak o zvýšení mezd či možnostech zlepšování pracovních podmínek je proto nemožné nemožné. Zaměstnanci, z nichž většina patří do odborového svazu CGT, přitom nestávkovali již déle než dvacet let. „Zřejmě to bylo proto, že jsme mohli mluvit se svými šéfy,“ shrnul Thierry Juvin.

Zaměstnanci jsou přesvědčeni, že není na nich, aby vyvíjeli snahu o dorozumění v angličtině, jelikož jsou „Francouzi pracující ve Francii“. Výkonná ředitelka Thermal Ceramics ve Francii Diane Gaillotová k tomu uvedla pouze to, že dosazení anglicky hovořícího ředitele továrny je dočasné řešení, přičemž firma hledá nového ředitele, který bude mluvit francouzsky.

Francouzi jsou pověstní svým nacionalistickým přístupem (nejen) k práci. Protesty proti sílícímu poangličťování pracovních postupů se proto objevují opakovaně a stále častěji. Platí to pro komunikaci v angličtině stejně jako například pro zkrácené přestávky na oběd.

Thermal Ceramics je divizí British Morgan Crucible Company, která byla založena v Londýně roku 1856 a expandovala do celého světa.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk