GlaxoSmithKline ruší tradiční kanceláře

Ilustrační snímek

Globální Farmaceutická společnost GlaxoSmithKline rozšířila řady zaměstnavatelů, kteří se rozhodli vsadit na pružnější a mobilnější pracovní prostředí a postupně odstraňovat neefektivní klasické kanceláře. Kancelářští zaměstnanci tak postupně mění své pracovní stoly a čtyři stěny kolem za otevřené prostory, jimiž se mohou volně pohybovat a vybírat si sami nebo ve skupinách místo tam, kde je to v danou chvíli nejlepší. Každý má k dispozici notebook se zabudovaným telefonem, skříňku na osobní věci a případně jednu skříňku na dokumenty. Svou vlastní kancelář již nemají ani ředitelé poboček. V současné době vzniká takové pracoviště pro 1300 zaměstnanců GlaxoSmithKline v Philadelphii. Před tím bylo dokončeno v Bogotě, kde pracuje 200 lidí.

„Zjistili jsme, že v kancelářích a kójích probíhá pouze 35 % pracovních aktivit, zatímco my jsme pracovním aktivitám vyčleňovali 85 % celkového pracovního prostoru,“ uvedl manažer programu Workplace Strategy v GlaxoSmithKline USA Edward Danyo pro Forbes.com.

Zásadní je podle něho vytvářet pracovní prostředí, v němž mohou lidé podávat nejlepší výkony. Dosavadní zkušenosti ukazují, že nová mobilní pracoviště urychlují rozhodování až o 45 %. Přibližně po dvou týdnech uvádí většina zaměstnanců, že už by se nechtěli vrátit k původnímu pracovišti. Pro firmu to navíc znamená značné úspory nákladů na kanceláře.

Schéma nových pracovišť GlaxoSmithKline zveřejnil server Forbes.com zde.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com