I matka může být šéf

Být matkou a zároveň podnikatelkou je jako mít dvě zaměstnání. Přesto existují ženy, které dokáží obojí téměř ideálně skloubit. Článek přináší rady z praxe podnikajících matek.

- Vyčleňte si čas pro sebe. Nezapomínejte vedle rodiny a firmy také sama na sebe.

- Naučte se říkat „ne“. Dětem toto slovíčko říkáte často. Stejně s ním můžete pracovat i mimo domov. Nemůžete přijímat všechny žádosti.

- Outsourcujte domácí práce. Pokud si to můžete dovolit, outsourcujte co největší objem domácích prací, abyste se mimo zaměstnání mohla více věnovat sobě a rodině.

- Oddělte rodinu od práce. Když pracujete, věnujte veškeré soustředění práci. Totéž platí i pro čas trávený s rodinou.

- Nebojte se delegovat. Delegování využívejte v práci i doma. Rozdělte si práci.

- Vytvořte si podpůrnou síť dalších pracujících matek. Využijte sociální sítě nebo přímé kontakty z dětských aktivit.

- Udržujte si zdraví. Matky by měly být připraveny na všechno. Nemůžete se starat o rodinu, když se nedokážete postarat samy o sebe.

- Vnímejte domácí kancelář jako běžnou kancelář. Když chodíte každý den do kanceláře, máte před sebou specifické cíle a plány, jak jich dosáhnout. Totéž platí pro domácí kancelář.

- Zachovávejte flexibilitu a plánujte pro neočekávané situace. Děti mohou například neočekávaně onemocnět, na to se však můžete připravit. Určete si zásadní denní priority a pracujte na nich dříve, než vás stačí vyrušit neočekávaná událost.

- Nepociťujte vinu. Není nic špatného na tom, když žena přispívá do rodinného rozpočtu a podporuje stabilitu své rodiny.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com