I se špatným šéfem se dá pracovat

Špatný šéf patří k nejčastějším příčinám odchodu zaměstnanců od zaměstnavatelů. V období ekonomické krize se navíc ukázalo, že stoupá počet zaměstnanců, kteří přístup svého nadřízeného považují za přinejmenším nešťastný. Pokud máte stejný problémy i vy, neměli byste trpět v ústraní. Přečtěte si několik rad, jak jednat s problematickým šéfem, aniž by to poškodilo vaši kariéru.

- Uklidněte se. Dostanete-li se do sporu s nadřízeným, dopřejte si několik dní na upřímné zvážení, zda k daném problému sami nepřispíváte. Požádejte o názor kolegy či blízké známé.

- Jděte ke zdroji. Odborníci se shodují, že přímá rozmluva se šéfem je většinou nejlepším způsobem řešení problému. Snažte se proto spolu pravidelně komunikovat a soustředit se na problémy, nikoli případné incidenty.

- Hledejte spojence. V případě, že to považujete za rozumné, promluvte si s jiným manažerem, kterému důvěřujete. Hledejte někoho, kdo má respekt, nezapojuje se do politikaření a rozumí tomu, jakou roli vy a vaše oddělení ve firmě hrajete.

- Hledejte pomoc zvenčí. Jestliže výše uvedené taktiky selžou, obraťte se pro radu na lidské zdroje.

- Překousněte to. Je-li pro vaši kariéru zásadní vyjít s příslušným nadřízeným, zatněte zuby a snažte se minimalizovat konflikty. Empatii a podporu čerpejte z jiných zdrojů.

- Zvažte odchod. Pokud nic jiného nepomůže, zvažte žádost o přesun do jiného oddělení. Rozhodnutí o odchodu dobře promyslete, abyste se ještě více netraumatizovali dlouhou dobou bez práce.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online