Interní komunikace stále lepší

Zpráva Konsorcia pro efektivní komunikaci 2005, ustanoveného mezinárodní poradenskou společností Towers Perrin, potvrdila, že došlo ke zlepšení komunikace vyšších manažerů se zaměstnanci. Členské organizace konsorcia provádějí každoročně výzkum mezi svými zaměstnanci a zjišťují jejich názory na interní komunikaci. V letošním roce se zúčastnilo více než 18 000 zaměstnanců nadnárodních společností z nejrůznějších oborů, např. finančnictví, průmyslové výroby, technologií, energetiky či zdravotnictví.

Téměř dvě třetiny respondentů (63 %) uvedly, že vyšší vedení s nimi efektivně komunikuje o rozvoji firmy. V roce 2004 mělo tentýž názor 54 % zaměstnanců. Letošní rok přinesl také zvýšení počtu schůzí konaných prostřednictvím videa nebo internetového vysílání. Interní komunikace se těší větší důvěryhodnosti. 71 % respondentů uvedlo, že věří více informacím z firmy než z médií (v roce 2004 to bylo 66 %). Zaznamenána byla i větší konzistentnost informací z různých zdrojů.

I když se vylepšil image vyšších manažerů a zaměstnanci lépe rozumějí firemním cílů, zaměstnavatelé by měli ještě zapracovat na komunikaci o prostředí trhu, konkurence a zákazníků. Řada respondentů tyto informace postrádá.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork