Já že jsem špatný šéf?

Seriály či komiksy parodující pracovní prostředí se netěší své obrovské popularitě bezdůvodně. Skutečný svět je totiž plný špatných šéfů. Problém nastává ve chvíli, kdy si tito nadřízení své chování neuvědomují. Článek proto shrnuje základní příznaky, podle nichž může manažer poznat, že je špatný šéf.

- Zaměstnanci si vytvořili pravidla pro jednání s vámi a tiše je předávají nově příchozím kolegům. Radí jim nesnažit se postupovat jiným způsobem a raději se omlouvat, než abyste se cítili ohroženi.

- Máte jednoho či dva fanatické pomocníky. Může to sice být potvrzením toho, jak jste skvělí, mnohem častěji se však stává, že oportunisté z řad zaměstnanců využívají nenáviděné šéfy k tomu, aby získali větší moc než ostatní - upřímní a kritičtí kolegové.

- Nikdy nevidíte zaměstnance chodit kolem vás. Raději by obešli celou kancelář, aby se dostali ke kuchyňce nebo toaletě, než aby prošli kolem vašich dveří a riskovali, že je pozvete dovnitř.

- Výsledky vašeho hodnocení zaměstnanci v rámci 360stupňové zpětné vazby se vám vracejí rychle a plná pozitivních komentářů s maximálně jednou mírně kritickou poznámkou.

- Zaměstnanci se dobrovolně neúčastní vašich projektů. Obávají se vám říci, že nejde o nejlepší nápad. Mohou jej považovat i za dobrý, ale nechtějí s vámi trávit více času, než je nutné.

- Máte spousty bývalých zaměstnanců, ale jen zřídka vás uvádějí v referencích při hledání nové práce. Buď vám nedůvěřují, nebo se obávají, že pro vás pracovali tak špatně, že byste se o tom zmínili.

- Máte spousty bývalých zaměstnanců, tečka. Pokud od vás zaměstnanci houfně odcházejí, ptejte se sami sebe, zda není chyba ve vás.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com