Jak být spokojenější

Najít si práci, která nás bude bavit, je velmi důležité, chceme-li být spokojení. I když ale vhodné uplatnění najdeme, přijdou doby, kdy spokojení nebudeme. Článek přináší deset rad, jak si k větší spokojenosti na pracovišti pomoci.

- Uchovejte si správnou perspektivu. Pracovní zkušenosti jsou velkou částí našeho života, ne ale celý život. Připomínejte si proto i pozitivní věci, které zažíváte v jiných oblastech svého života.

- Připusťte si, že můžete být spokojení. Často neumíme správně rozpoznat zdroje spokojenosti v práci. Jestliže ale chcete být spokojení, musíte si nejprve uvědomit, že tato možnost existuje.

- Změňte svůj pohled. Když začnete podléhat každodennímu pracovnímu stresu, sedněte si a připomeňte si, proč svou práci děláte. Uvědomte si, čemu chcete přispět a v čem jste dobří.

- Obklopte se spokojenými lidmi. Nebojte se, když by to mělo znamenat, že jim ke spokojenosti pomůžete. Můžete si také najít mentora, který má rád svou práci a pomůže vám čelit emocionálním problémům. Pozitivní lidé vám pomohou udržet dobrou náladu, na rozdíl od těch negativních.

- Přijměte realitu. Hledejte příležitosti, které mohou přinést změny, než abyste se soustředili jen na bezprostřední negativa.

- Dělejte to nejlepší, co můžete. Když budete vědět, že děláte svou práci co nejlépe, získáte dobrý pocit, i když věci nepůjdu tak dobře, jak jste očekávali. Buďte pyšní na dobře vykonanou práci.
- Hledejte rovnováhu. Přepracování a stres vede k úzkosti a nespokojenosti. Ujistěte se, že máte dostatek času pro sebe, svou rodinu a relaxaci.

- Dejte si pauzu. Když je toho na vás moc, odejděte z prostředí, ve kterém nejste spokojeni. Dopřejte si alespoň krátkou procházku nebo zajděte s kolegou na kávu. Pomůže vám to uklidnit se a získat pohled z jiné perspektivy.

- Převezměte kontrolu. Když nejste v práci s něčím spokojeni, nečekejte, že to změní někdo jiný. Snažte se to změnit sami. Manažeři mají rádi proaktivní přístup, navíc si tím zlepšíte svou práci a budete spokojenější.

- Buďte k sobě upřímní. Pokus jste nespokojení z toho důvodu, že jste na špatném místě a už jste vyzkoušeli vše, abyste zlepšili svou náladu, ale nemělo to výsledek, je čas poohlédnout se po práci jinde.

-kk-

Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online