Jak co nejlépe využít reference

Je neobvyklé, aby vás někdo přijal bez toho, aby se zajímal o vaše reference.

Jednejte velmi slušně a s respektem

Lidé, kteří jsou schopni o vás referovat, jsou pro vás cenní a je třeba s nimi zacházet s respektem. Je dobré se s nimi dohodnout a požádat je, zda smíte na ně poskytnout kontakt a pokud souhlasí, vyjádřit patřičné díky. Vypracujte si seznam pěti nebo šesti těchto lidí, i když nakonec využijete jen dvou nebo tří zdrojů. Mohou to být bývalí vedoucí, profesoři, přátelé, ne ale rodinní příslušníci. Je dobré mít zdroje, které umožní získat odlišné pohledy na vaše schopnosti.

Udržování důvěry

Tito lidé pro vás dělají něco navíc. Nezneužívejte jejich dobré vůle tím, že budou „obtěžováni“ příliš často. Pokud jim již bylo voláno vícekrát a potřebujete opět jejich pomoc, osobně jim zavolejte, poděkujte jim, omluvte se a vysvětlete okolnosti a zeptejte se jich, zda je můžete ještě „využít“. Dále se můžete snažit předejít přílišnému obtěžování těchto lidí i ve firmě, kde s vámi dělají pohovor. Váš přístup jistě neunikne pozornosti a to, že jednáte s lidmi s respektem, bude vaše další plus.

První telefonát

Když dáte kontakt na někoho z těchto „svých“ lidí, ujistěte se, že jim raději předem zavoláte a vysvětlíte, kdo a proč je v nejbližší době bude kontaktovat. Můžete tohoto hovoru využít a upozornit, jaká pozitiva ohledně vás by neměla být opomenuta. O pár dní se můžete zkusit optat, zda byl tento člověk skutečně kontaktován. Pokud ano, zjistěte, co volajícího nejvíce zajímalo.

Co udělat s negativní referencí

Pokud jste nuceni dodat konkrétní reference – například od bývalého vedoucího – ale cítíte, že vám tento člověk nebude příliš lichotit, zkuste tuto osobu kontaktovat nejprve sami. Pokuste se zjistit její názor a snažte se ji přesvědčit, že se snažíte co nejvíce využívat své silné stránky a že na svých slabinách pracujete, nebo si vybíráte cestu, která je nezdůrazňuje. Můžete požádat, aby vám sama poradila, co máte ohledně svých slabých míst dělat. Je totiž velice nepravděpodobné, aby se vám někdo po takovémto „pokání“ snažil výrazněji uškodit.

Zároveň je třeba náboráře upozornit na to, že možná nebude tato reference příliš pozitivní.

-av-
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com