Jak má vypadat pohodlný kancelářský nábytek

V kanceláři tráví řada z nás většinu dne. Aby práce u psacího stolu nebyla utrpením, je podle odborníků dobré dát si pozor na bezpečnost a ergonomii kancelářského nábytku. Zde je několik tipů, jak vybrat ten nejvhodnější.

Materiál stolu by měl být takový, aby prostřednictvím rukou neodváděl tělesné teplo. Tento nedostatek odhalíte třeba tak, že stůl je na dotek chladný. Odborníci z TÜV SÜD radí používat desky z dřevěného materiálu s melaminovou úpravou. Nic nelze namítat ani proti dřevu.

Z ergonomického hlediska musí být tvar stolu přizpůsoben specifické činnosti. Pro některé práce jsou například nevhodná tzv. kokpitová pracoviště, kde je stůl vpředu zaoblený a pracovní plochy jsou umístěny vpravo a vlevo.

Materiál je důležitý i u otočných kancelářských židlí. Nesmí způsobovat pocení ani prochladnutí. Optimální je, dokáže-li potah zádové opěrky a plocha sedáku odvádět pot, aniž by se po určité době staly lepkavými. To dokáží síťované tkaniny, kvalitní textilie a pravá kůže. Naopak zcela nežádoucí je kůže umělá.

Díky pohyblivé ploše sedáku a zádové opěrky se tělo při sezení nedeformuje, naopak dochází k posilování zádových a břišních svalů. Co se týká alternativního sezení, odborníci z TÜV SÜD nedoporučují sedací míče, protože se mohou snadno odkutálet a hrozí nebezpečí usednutí do prázdna. Pro krátké sezení u psacího stolu tvoří vhodnou alternativu klekačky.

Shrnutí závěrem: Stůl by měl mít nastavitelnou výšku. Zádům prospívá střídání sezení a stání. Zamyslete se, zda vám zásuvka na klávesnici umístěná pod deskou pracovního stolu zbytečně neubírá místo na nohy.

-hp-
Zdroj: Marketing journal - český server zastřešující témata z oblasti marketingu, public relations, reklamy a podpory prodeje, médií
Zobrazit přehled článků ze zdroje Marketing journal