Jak omlouváte své pozdní příchody?

Přišli jste pozdě do práce a potřebujete to vysvětlit? Nejste sami. Podle průzkumu serveru CareerBuilder.com až 16 % pracujících tvrdí, že alespoň jednou týdně přijdou pozdě. Jeden ze čtyř pak přiznává, že si vymýšlí falešnou výmluvu. 31 % svaluje vinu na provoz, 16 % prý znova usnulo a 8 % zdržela příprava dětí do školy.

Vysvětlení se liší u mužů a žen. 41 % mužů tvrdí, že v současné pracovní pozici nikdy nepřišli pozdě v porovnání s 37 % žen. Muži take méně častěji lžou při odůvodňování zpoždění (22 %) v porovnání s 28 % žen.

Většina odůvodňuje lhaní strachem z dopadů pozdních příchodů. 44 % náborových manažerů pak uvádí, že je nezajímá, zda chodí někdo občas pozdě, pokud odvede práci včas a kvalitně.

Ostatní ale nejsou tak schovívaví. Jeden z pěti by dokonce zvažoval dát takovému opozdilci výpověď, v případě, že svůj incident zopakuje třikrát v jednom roce. Klíčem je znát názor konkrétního manažera, poučit se o kultuře zaměstnavatele a směrnicích. Zatímco většina manažerů obvykle nezpochybňuje odůvodnění pozdního příchodu, 27 % tvrdí, že omluvě většinou nevěří.

Několik příkladů nejneobvyklejších vysvětlení pro pozdní příchod do práce:

- Moje přítelkyně ve vzteku zničila všechno mé spodní prádlo.

- Vzbudil jsem se a myslel jsem si, že jsem ohluchl.

- Přilepil jsem si víčka super lepidlem, myslel jsem si, že je to roztok pro kontaktní čočky.

-av-
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder