Jak pečovat o kreativní hlavy

Řídit kreativní tým není lehké. Dovolíte příliš mnoho svobody a riskujete chaos, budete vládnout pevnou rukou a vyvoláte vzpouru. Pokud ale povedete kreativní tým obratně, bude to ta největší zábava, jakou ještě můžete nazvat prací. Článek je určen hlavně manažerům tří kreativních odvětví – designu, značkového poradenství a počítačového programování. Takže zde jsou tajemství nadšených, hravých a výkonných týmů:
1. Vybírejte podle rozmanitosti, přijímejte podle filozofie – ať jsou v týmu lidé různých národností a kultur, ale ať sdílí podobnou filozofii.
2. Zrehabilitujte okolí – najděte způsob, jak učinit pracovní prostředí zajímavým.
3. V rámci určitých mezí nechte členy týmu, aby sami vytvořili pravidla.
4. Ať jsou si stále vědomi ceny – novátorský produkt je z deseti procent inovace a z devadesáti procent dřina. Tým se musí soustředit hlavně na tu dřinu.
5. Zásobujte jejich hlavy – jsou soustředěni na svou práci a vy je musíte informovat i o dění v okolním světě, o kontextu, v kterém žijí.
6. Naučte je nový jazyk – musí umět komunikovat i s lidmi z jiných oborů, naučte je obchodní jazyk, aby uměli obhájit své nápady.
7. Dejte jim čas na nepraktické myšlení – je sice důležité se soustředit na daný úkol, ale dopřejte jim i čas, kdy mohou jen tak bloumat v myšlenkách. Může se to vyplatit.
8. Ochraňujte tým před škůdci kreativity – kreativní lidé jsou většinou více emocionální a zranitelní kritikou.
9. Přimíchejte štědré dávky zábavy – pizza je stejně důležitou součástí kanceláře a když jste s inspirací v koncích, dopřejte si třeba paintball.

-ba-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company