Jak přestat odkládat

- Vytvářejte seznamy. Lidé lépe dosahují cílů, když si vytvářejí seznamy úkolů. Nejdříve si ujasněte svůj celkový cíl, pak přistupte k rozpisu jednotlivých dílčích úkolů. Napište si, čeho chcete dosáhnout v dalších pěti letech, v dalším roce, měsíci, týdnu a přímo dnes. Až se objeví překážky, tento seznam vám pomůže udržet vaše krátkodobé i dlouhodobé cíle.

- Určete si přesná data. Rozepište si své plány do kalendáře. Ten noste s sebou a kontrolujte jej několikrát denně. Zároveň mějte s sebou svůj seznam úkolů. Nezapomeňte se odměnit za splnění větších cílů.

- Dopřejte si přestávku. Někdy odkládáme věci proto, že nás paralyzuje perfekcionismus. Spíše než uplatňování perfekcionismu při plnění každého úkolu zvažujte jeho důležitost.

- Dopřejte si další přestávku. Dobře zacházejte sami se sebou a odměňujte se za splnění malých nepříjemných úkolů, jako je například každoměsíční placení účtů.

- Váš problém, vaše síla. Odkládání věcí je osobní volba. Můžete přestat odkládat věci tak, že si uvědomíte svou sílu jednat. Můžete si říci, že totéž jste udělali například při čtení tohoto článku.

-kk-

Zdroj: World Wide Learn - Největší světový on-line katalog vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Wide Learn