Jak přežít zavalení prací

Nezáleží na tom, jak rychle umíte psát. Stejně jste stále zavaleni e-maily. Děsíte se projektů, na kterých pracujete, protože pomalu nevíte, kde začít. Tlak stále roste spolu s tím, jak se blíží okamžik, kdy budete muset referovat o svém nedostatečném pokroku nadřízeným. Jste prostě zaplaveni prací.

Někdy nastávají chvíle, kdy máte pocit, že jediným řešením je utéct. Existuje však řada způsobů, jak se tomu postavit a udržet si práci pod kontrolou. Když máte příliš práce, zamyslete se nejprve, co se stane, když některé úkoly nesplníte. Promluvte si se šéfem. Je dost pravděpodobné, že si vaše vytížení neuvědomuje a uleví vám. Nebraňte se také delegování. Možná vás překvapí, že můžete lidem okolo sebe věřit a oni přivítají možnost více s vámi spolupracovat.

Pokud nemáte asistentku a firma ji nenajme, sáhněte po virtuální, kterou si můžete zaplatit i sami. Nebuďte zbytečně perfekcionističtí. Ve většině činností je dobré splnění úkolu stejné jako perfektní a nestojí tolik sil. Obecně hledejte jednodušší způsoby, jak svou práci zvládat. Namísto cestování do vzdálené kanceláře vyzkoušejte například videokonference.

Když máte pocit, že je vaše práce příliš těžká, nebojte se požádat o pomoc. Rozhlédněte se po nějakém kouči nebo učiteli z vašeho okolí, který rozumí vašemu oboru. Navštěvujte kurzy, v nichž se naučíte, jak lépe postupovat v praxi. Můžete si také měnit úkoly s kolegy, kterým by lépe vyhovoval ten váš, zatímco vy máte lepší předpoklady ke splnění těch jejich.

Další věc spojená s přílišným objemem práce je stres. Abyste se vyhnuli všem jeho nepříjemným následkům, nepřemýšlejte o vší té práci, která je před vámi. Zhluboka dýchejte, abyste načerpali novou energii. Udržujte si širší perspektivu, v níž jsou některé dílčí úkoly nepodstatné. Mluvte a smějte se s přáteli, abyste se odreagovali. Můžete také vstát a jít se projít. I několikaminutová procházka firemní halou vás osvěží. Pokud dojde na nejhorší, vy nezvládnete své úkoly a stojíte před vyhazovem, berte to jako nejlepší řešení. Daná práce pro vás nebyla ta správná.

-kk-
Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report