Jak přimět šéfa akceptovat telecommuting

S tím, jak zaměstnanci a firmy uznávají stále více benefity telecomutingu, vzostl dramaticky počet lidí, kteří pracují "na dálku". Podle průzkumů takto na světě fungovalo v roce 2005 alespoň jeden den v měsíci 82,5 milionu lidí, což je dvojnásobek oproti roku 2000. V letošním roce by mělo toto číslo narůst na více než 100 milionů.

Pokud byste rádi takto pracovali, je třeba, abyste ukázali nejen, jak je to dobré pro vás, ale také jaký přínos to bude mít pro firmu. Pokud si nejste jisti, jak s tím svého nadřízeného oslovit, zde je několik kroků, které vytvoří přesvědčivé argumenty: 

- Shromážděte fakta. Pokud již ve firmě existuje program pro telecommuting, můžete stavět svůj návrh na stávajících směrnicích. Můžete samozřejmě objevit pravidla, která jej omezují, nebo dokonce zakazují. V takovém případě zkuste zalovit ve svých profesních kontaktech a identifikovat osoby, které pracovaly na dálku a zeptat se jich, jakým způsobem postupovaly.

- Zvažte všechny úhly pohledu. Nezapomínejte, že ne každý bude mimo kancelář uspokojivě fungovat. Nejlepší kandidáti pro telecommuting jsou disciplinovaní lidé, kteří si dokáží určit priority a termíny a jsou schopni pracovat s minimálním dohledem. Pokud ale většina vaší práce vyžaduje osobní kontakt nebo přístup k zvláštnímu vybavení a materiálům, které jsou k dispozici pouze v kanceláři, nebude pro vás telecommuting dobrá volba.

- Připravte si písemný návrh. Díky němu váš nadřízený celou věc zváží pečlivěji. Tento způsob také demonstruje vaše zanícení a může dobře posloužit v případě, že váš nadřízený musí získat souhlas od vedení. Tento dokument by měl obsahovat benefity pro zaměstnavatele,   charakteristiky, díky kterým se považujete za vhodné adepty, případné externí reference a          návrh bezpečnostních opatření.

- Zvažte alternativní návrhy. Pokud si myslíte, že se váš návrh nesetká s nadšením, zkuste navrhnout určitou zkušební dobu. Přesvědčit firmu, že jste dobrý adept pro telecommting, je ale pouze částečná meta. Poté, co skutečně začnete takto pracovat, musíte nadále prokazovat, že je toto řešení kontinuálně výhodné pro obě strany.

- Zaznamenávejte vaši práci on a off-site.

- Buďte snadno dostupní.

- Prokazujte, že dokážete dobře pracovat bez dohledu a informujte svého manžera o postupu jednotlivých projektů.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder