Jak reagovat na hrubé jednání při pohovoru

Základní pravidlo při pohovoru je zdvořilost. Co ale dělat, když se zaměstnanec, který pohovor vede chová agresivně? Zde je několik tipů, jak na „hrubiána“ taktně reagovat.

- Zkontrolujte svůj postoj. Někdy si vezmeme komentář příliš osobně z důvodu tlaku a emočního vypětí, které se při pohovoru vyskytují. Snažte se proto zastavit a zamyslet se nad tím, jak si věci berete. Pokud dojdete k názoru, že daná osoba jedná útočně, pak reagujte tak, jak je popsáno níže. Pokud si nejste jisti, nechte to být a pokračujte v pohovoru.

- Stojí vám to za to? Vaší prioritou je udržet pohovor na tom, co můžete firmě nabídnout. Zvažte krátce důvody, jak získat maximum z této nelehké situace. Můžete se rozhodnout, zda u firmy chcete pracovat až po kompletaci pohovoru. Uvědomtre si, že osoba, která vede pohovor nepředstavuje celou firmu. Pravděpodobně s ní nepřijdete příliš do styku, pokud místo získáte. Její chování může být také součástí testování, kdy se snaží zjistit reakce na stresovou situaci.

- Snažte se dostat situaci zpátky do kolejí. Zůstat zdvořilý v takové situaci není jednoduché. Ignorujte proto nepříjemné poznámky a hovořte o svých dovednostech. Položte otázku, která může změnit oblast diskuze na zajímavé téma. Berte to s humorem. Požádejte o zpětnou vazbu a vysvětlení, pokud si daná osoba stále protiřečí, nebo vás přerušuje.

- Poznejte, kdy končit. Někdy je ladné vycouvání nutností, zvlášť když jste se pokusili udělat vše proto, abyste situaci zachránili. Poděkujte za čas a pak se zdvořile omluvte, aniž byste komentovali jeho či její chování.

- Poučte se z této zkušenosti. Využijte svou zkušenost ke zlepšení budoucích reakcí při podobných situacích. Finálním krokem je cvičení jednání v negativních situacích s někým, kdo vám dá zpětnou vazbu.

-av-
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com