Jak řídit zaměstnance po propouštění

Propustili jste některé zaměstnance. Tím však vaše práce nekončí. Jak byste měli správně zacházet se zaměstnanci, kteří propouštění přežili? Tito zaměstnanci přirozeně cítí vinu, že oni si svou práci udrželi, zatímco jejich přátelé museli odejít. Navíc se zvětšuje objem práce, kterou musejí vykonávat za stejnou mzdu.

Dobrý manažer by v takové situaci neměl ignorovat pocity svých zaměstnanců. Měli byste jim dát čas, aby se s novou situací vyrovnali. Zároveň je třeba vysvětlit, kam zapadají v nové firemní struktuře, zejména pokud se mění jejich pracovní náplň. Většinou budou chtít také vědět, zda se chystá další propouštění. To sice nemůžete nikdy vyloučit, nelžete však zaměstnancům, že ne. Vysvětlete, že budoucnost se teprve ukáže, existuje však řada možností.

V týdnech bezprostředně následujících po propouštění udržujte otevřenou komunikaci. Uspořádejte například setkání ve firemní hale nebo společný oběd, kde budou zaměstnanci moci klást otázky. Společně si ujasněte priority a zbavte se práce, která není důležitá. Pamatujte si, že zapojení zaměstnanců do celého tohoto procesu je stěžejní, protože řadu pracovních aktivit znají lépe než vy.

Stres se dotkne i vás, nedávejte však své úzkosti najevo. Jděte příkladem. Buďte pozitivní, ale realističtí.

-kk-

Zdroj: News.com.au - australský zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje News.com.au