Jak se (ne)zavděčit nadřízenému?

Náboráři mají mnoho „zákazníků“, které musí uspokojit. Ať už je to jejich přímý nadřízený, vedoucí HR, náboroví manažeři, adepti a v neposlední řadě i kolegové náboráři. Jeden chce rychlost, druhému záleží na nákladech. Náboráři se vlastně často cítí nejistí v tom, kdo je jejich „šéf“.

Většina se snaží dělat vše pro uspokojení náborového manažera. Autor uvádí, že viděl případy, kdy se to proti nim otočilo a jejich nadřízený měl pocit, že nejsou týmovými hráči apod. Přestože náborový manažer je jeden z hlavních „zákazníků“, neměl by být prioritním z následujících důvodů:

- ztráta objektivity a neschopnost pomoci manažerovi vyhlédnout ze své kóje,

- ztráta respektu kolegů,

- oslabení nebo ztráta sítě partnerství.

Pokud máte s vedením dobrý vztah, je to v pořádku. Zde přinášíme několik tipů, na co si dát v tomto vztahu pozor:

Zákazník nemá vždy pravdu

Zákazník se například rozhodne, že si koupí levnou 21 palcovou televizi, ale šikovný obchodník mu ukáže, jak krásná je 36 palcová a že nestojí o moc více. Zákazník si koupí tu dražší a je spokojený, přestože vlastně „neměl pravdu“.

V řadě případů čelí náborář podobným situacím. Často pomůže nasměrovat svého „zákazníka“ na jinou osobu, například externího odborníka, jehož názor změní jeho náhled. To vyžaduje jistou dávku odvahy a také schopnost identifikace kompetencí a nalézání osob, které je mají.

Očekávejte potřeby a buďte o krok napřed

Jedna slabina mnoha náborářů je mělké pochopení skutečných potřeb náborového manažera. To lze získat pouze zkušeností ve funkci, diskuzí o náplni a požadavcích funkce a analýzou dovedností současného personálu.

Většina z nás neví, co chce

Klasickým příkladem je příběh walkmana. Firma Sony provedla řadu průzkumů trhu, kde měl být zjištěn zájem o malé přenosné zařízení. Výsledky byly jasné – nebyl o něj příliš zájem. Jediný důvod, proč se přístroj ujal byl fakt, že jeho vynálezce provozoval jogging a chtěl při běhu poslouchat hudbu. Ve spojení s touto ideu se nakonec walkman ujal a stal hitem. Dalším příkladem je internet.

„Protlačení“ nových idejí a povzbuzování manažerů, aby nabírali lidi s nekonvenčními dovednostmi může přinášet také řadu překážek. Kvalitní náborář se musí naučit přijímat rizika a stát si za svým názorem.

Když se budete snažit zavděčit všem bude ve výsledku znamenat, že se nezavděčíte nikomu. Úzká spolupráce s náborovým manažerem je prozíravá, ale vyvarujte se tomu, abyste k jejich uspokojení slepě vykonali vše, co budou chtít.

-av-
Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net