Jak se připravit na dovolenou v zaměstnání

Pracovat celý rok bez dovolené je stejné jako řídit auto 12 měsíců bez zastavení a výměny oleje. Dovolená je nejjednodušší cesta, jak dobít baterky a připravit se na nové výzvy. Výzkum však zjistil, že třetina respondentů měla 10 a méně dní dovolené.

Svůj odjezd na dovolenou byste měli svým kolegům oznámit s dostatečným předstihem. Zároveň je nutné připravit alternativy pro případné komplikace a jmenovat prozatímního vedoucího týmu.

Měli byste také nechat svému šéfovi telefonní číslo na sebe kvůli případným problémům. Jak ale zabránit zbytečným telefonátům? Stanovte si mantinely, co budete dělat i na dovolené. Třeba, že budete kontrolovat maily jenom jednou týdně a odpovídat pouze na ty nejnaléhavější. Pokud si však myslíte, že se bez vás vaši kolegové a podřízení neobejdou, možná se přeceňujete.

Berte dovolenou jako příležitost, kdy kolegové mohou docenit vaše schopnosti. A když šéf zastává názor, že nemáte nárok na dovolenou, pak byste měli začít hledat lepší práci. Dovolená sice není mezi hlavními kritérii při hledání zaměstnání, ale vypovídá o firemní kultuře.

-jh-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com