Jak se vypořádat s nadřízeným-tyranem

Máte zlého šéfa? Nemáme ale na mysli jen velmi náročného člověka, který chce každého motivovat a inspirovat a stejně tvrdý je i sám k sobě! Takových je spousta: Například J. Welch, legendární bývalý ředitel General Electric. Když začínal, vysloužil si přízvisko „Neutronový Jack“ – budovy zůstaly stát, jen zabil každého uvnitř. Ale Welch se časem uklidnil a stal se z něj jeden nejlepších manažerů vůbec. Nebo Henry Kissinger, bývalý státní tajemník. Je to výborný chlapík, ale velice tvrdý šéf. Jednou požadoval po mladém poradci, aby vypracoval jistou zprávu. Po asi čtvrté verzi se ho Kissinger zeptal „Jste si absolutně jist, že to je to nejlepší co dokážete?“. Zničený poradce přísahal, že ano. Pouze pak Kissinger řekl, že si to přečte.

Nemáme tedy na mysli tyto téměř hrdinné osobnosti, ale zlé šéfy, ty jimž dělá dobře vaše utrpení, malicherné perfekcionisty, napoleonisty, atd.

Zvyšující se počet

Bojujete či trpíte pod takovýmto člověkem? Nejste sami. Akademické studie ukazují, že počet a moc takovýchto lidí se zvyšuje. Mimo jiné k tomu přispívá stresující pracovní prostředí, tlak na výkon a pracovní nejistota.

H. Hornstein, profesor psychologie na Universitě v Kolumbii a autor knihy „Brutální šéfové a jejich oběti“, studoval asi 1000 pracujících mužů a žen a zjistil, že devět z deseti se někdy za svou kariéru setkali alespoň s jedním tyranem. Vypočítal, že jen v USA se potýká s takovými nadřízenými zhruba 4 miliony zaměstnanců. Jiný průzkum ukázal, že hlavní důvod, proč lidé opouštějí pracovní místa, je právě kvůli špatnému šéfovi.

Snad nejhorší je, když vás takový šéf nutí k páchání nelegální či neetické činnosti. Případů, kdy se tito podřízení dostali do vězení není zrovna málo.

Co dělat

Jedna z věcí, kterou nebudete moci udělat je řešit věc soudně, neboť týrání není protizákonné. Je sice zakázané sexuální či rasistické chování, ale pokud váš šéf nezachází tak daleko, nedělá nic protizákonného a vy jste bezmocní.

Budete mít větší šanci něčeho dosáhnout, v případě, že se vám podaří dát dohromady více „obětí“ a budete se vzájemně podporovat. Určitě jich bude celá řada.

Podělte se o své zkušenosti a zjistěte, zda ostatní našli nějakou cestu jak lépe vycházet s vaším tyranem. Často pomůže, když tři nebo čtyři z váš za ním zajdou a zkusí s ním věc probrat. Bude pro něj těžké vám všem odporovat. Pokud narazíte, snažte se zachovat chladnou hlavu, nezvyšujte hlas – pokud s tím váš šéf sám nezačne.

Hornstein radí, že když čelíte takovému šéfovi, reagujte na obsah, ne na nadávky. Jinými slovy, nespadněte na jeho úroveň, ale dostaňte ho na fakta.

Možná budete mít štěstí a váš šéf třeba zkusí vyhledat pomoc u profesionála – to by totiž všichni, skutečně brutální jedinci, měli udělat.

Pokud vás nebude chtít poslouchat, zamiřte na HR s co nejvíce dokumentací co dáte dohromady. Pokud se budou podobné stížnosti opakovat, HR je předá top managementu.

Hodně lidí z vrcholového managementu prohlašuje, že právě vedou bitvu proti těmto lidem, kteří šlapou po základních lidských právech. Nebudou ale úspěšní, dokud se zaměstnanci,oběti, nepostaví špatnému zacházení od svých šéfů.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal