Jak se zbavit chorobného strachu ze šéfa

Mnozí zaměstnanci trpí fobií ze svých nadřízených. Zatímco před svými kolegy na stejné nebo nižší pracovní úrovni nemají žádný strach, jakékoli vystupování před nadřízenými je děsí. Problému, který anglický jazyk trefně označuje jako bossfobii (bossphobia), se však dosud příliš velká pozornost nevěnuje, i když dokáže velmi výrazně oslabit pracovní výkony zaměstnanců a tudíž i zisky firem. Příčinou chorobného strachu z nadřízených jsou podle odborníků většinou předsudky zaměstnanců, které nemají se skutečným chováním jejich nadřízených objektivně nic společného. Fobie se navíc ještě znásobuje ve stresovém prostředí, jako je například trh práce s nedostatečným množstvím pracovních pozic.

U každého zaměstnance, který trpí obavami ze svého nadřízeného je tedy nejprve třeba rozlišit, zda jeho strach pochází skutečně pouze z jeho vnitřního předsvědčení či naopak ze strany jeho šéfa. Někteří nadřízení jednoduše svým chováním frustrují své podřízené. Je-li však zaměstnanec přesvědčen, že jeho strach z nadřízeného nevychází z nevhodného chování šéfa, ale jeho vlastního nitra, měl by kontaktovat odborníky. Obecně by se měl též držet následujících rad:
- Máte-li vystoupit před svým šéfem, nacvičte si to. Rozhovor si můžete vyzkoušet například doma s partnerem.
- Připravte si odpovědi na záludné otázky, které můžete předem předpokládat.
- Snažte se předem zjistit, co od vás chce šéf slyšet.

V případě, že si je zaměstnanec jist bezúhonností svého nadřízeného a ochotou řešit svůj vlastní problém s neoprávněným strachem z něho, může svého nadřízeného kontaktovat a svěřit se mu. Myslet si však, že bude každý šéf mít pochopení je poněkud naivní.

**Datum vydání:** II/2003
Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia