Jak sestavit tým

Mnohokrát v životě budete o něco žádat druhé lidi, ať už půjde o vstup do vašeho týmu, splnění určitého úkolu nebo pomoc při projektu. Jak ale správně takovou žádost formulovat? Článek přináší deset rad, jak získat souhlas.

- Podejte svou žádost tak, že zdůrazníte výhody pro toho, komu ji předkládáte. Řekněte jim, „co z toho budou mít“.

- Buďte pozitivní. Nesoustřeďte se na to, proč by s vámi neměli souhlasit. Naopak se ptejte, zda to bude příjemná zkušenost, zda přinese nové dovednosti, uspokojení apod.

- Projevte respekt a uznání. Když uznáte dovednosti, úspěchy a osobnosti lidí, jimž něco nabízíte, budou se cítit výjimečně. Pozvání ke spolupráci jim pak zalichotí.

- Jasně popište svá očekávání. Je lákavé říkat lidem jen to, co chtějí slyšet. Důležité je však, aby věděli všechno a mohli si udělat celkový obrázek o vaší nabídce.

- Poslouchejte názory druhých. Zajímejte se, čeho se na naší nabídce obávají, podle čeho se budou rozhodovat apod. Snažte se pochopit jejich potřeby a případná omezení.

- Dejte dost času na rozmyšlenou. Nevyvíjejte nátlak na rychlou odpověď, nemanipulujte. Dopřejte čas potřebný k informovanému rozhodnutí.

- Usilujte o výhody pro obě strany. Využijte flexibility a kreativity k nalezení oboustranně výhodné dohody.

- Přijměte odpověď, ať již bude kladná, nebo záporná.

- Pokud vaše úvodní nabídka bude odmítnuta, zvažte druhou. Můžete ji upravit tak, aby lépe vyhovovala.

- Poděkujte za čas a ochotu zvážit vaši nabídku. Pokud s nimi budete zacházet s respektem a zájmem, zvýšíte pravděpodobnost případné spolupráce v budoucnu.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How