Jak si udržet morálku a produktivitu

Se zhoršující se ekonomickou situací hledají firmy stále více způsoby, jak si udržet morálku a produktivitu zaměstnanců. Výzkum americké společnosti OnPoint Consulting mezi manažery lidských zdrojů odhalil čtyři nejlepší způsoby.

- Zvyšte informovanost. Zaměstnance vždy zajímá finanční zdraví firmy a pohled managementu na tržní podmínky. V období ekonomické recese se tato potřeba ještě zvyšuje. Zvyšte proto frekvenci a objem informací, o něž se podělíte se zaměstnanci.

- Oprašte programy uznání. I když má řada firem programy na to, jak projevit uznání svým zaměstnancům, ne vždy je využívá efektivně. Ujistěte se proto, že využíváte ty správné způsoby.

- Najděte alternativy k propouštění. Firmy by neměly zapomínat na to, že je třeba připravit se na chvíli, kdy se situace zlepší. Zvažte proto neplacenou dovolenou, zmrazení nebo snižování platů, kratší pracovní týdny nebo snižování příspěvků na důchodové a zdravotní zabezpečení.

- Zapojte zaměstnance. Vyzvěte zaměstnance, aby přispěli svými nápady, jak snížit náklady a zefektivnit firemní procesy. Nejen, že tak získáte cenné myšlenky, ale také snížíte nejistotu.

-kk-

Zdroj: Human Resource Executive Online - novinky, strategie a zdroje pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Resource Executive Online