Jak si vydobýt respekt?

Jednáte se všemi svými spolupracovníky stejným způsobem? Jinými slovy, berete je všechny jako sobě rovné? Nejspíš řeknete že ano, ale je důležité si uvědomit, že naprostá většina lidí s druhými jedná na základě respektu k nim (třeba i podvědomě). Samozřejmě není třeba dodávat, že být v kolektivu respektován a uznáván je rozhodně výhodnější, než být „tím poskokem, kterého nikdo nebere vážně“. Jak si tedy zajistit respekt mezi kolegy?

1. Vynikejte v tom, co děláte: Pokud máte dobré výsledky v práci, která je vám svěřena, uvidíte, že zanedlouho vás začnou kolegové žádat o rady a pomoc. Pokud jim vyhovíte, budete oblíbený a respektovaný. (Rady a pomoc je však dobré rozdávat s mírou, abyste se po nějaké době nepřistihli, že děláte práci za půlku týmu.)

2. Jednejte přímo: Jestliže máte s někým problém či spor, vyříkejte si to s dotyčnou osobou a neřešte vše přes šéfa. Všechny záležitosti projednávejte s lidmi, kterých se přímo týkají. Jednání za něčími zády či dokonce pomluvy vám mnoho respektu nepřinesou.

3. Poslouchejte: Umět naslouchat druhým (a samozřejmě je chápat) je někdy důležitější, než rady, které můžete rozdávat.

4. Nebuďte neustále v defenzívě: Všichni děláme chyby - důležité je, jak se s nimi vypořádáme. Negativní reakce na oprávněnou kritiku vám nikdy nepomůže. Raději ji přijměte a dejte do pořádku co jste pokazili.

5. Jednejte s lidmi s respektem: Respektovat ostatní je důležité, pokud chcete respekt získat sami. Pravidla „chovejte se k ostatním tak, jak chcete aby se oni chovali k vám“, nebo „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“, platí odjakživa a platit budou stále.

-ds-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com