Jak si zařídit pružnou práci

I když většina zaměstnanců dnes chce a potřebuje určitou formu flexibility, ne každý zaměstnavatel nabízí formální programy pružné práce. To ale neznamená, že bychom se měli vidiny pružnosti automaticky vzdávat. Zkuste naopak vzít věci do vlastních rukou a sami začít o této možnosti hovořit. V mnoha případech může totiž o vaší flexibilitě rozhodnout přímý nadřízený, i když fima nemá žádný obecný program pružné práce.

Důležité je vědět, že existují různé druhy pružné práce. Měli byste si proto nejprve ujasnit, zda a proč by vám vyhovovala částečná práce z domova, sdílení úvazku nebo například zhuštěný pracovní týden. Větší šanci na dosažení těchto možností budete mít, pokud dokážete dosáhnout dobré pracovní výkonnosti. Když si ujasníte své priority ohledně pracovního rozvrhu, můžete zvážit následující tipy.

  • Posuďte realitu. Bude váš plán skutečně realizovatelný v rámci vašich pracovních odpovědností? Jste na pružnou práci připraveni tak, abyste mohli svou práci zvládat stejně dobře?

  • Proveďte průzkum. Prozkoumejte jiná oddělení ve vaší firmě nebo jiné zaměstnavatele ve vašem okolí. Pokud již někdo jiný s pružnou prací uspěl, může vám to pomoci přesvědčit i vašeho šéfa.

  • Zvažte kolektivní sílu. Pokud by ze stejných pružných opatření mohli těžit i vaši kolegové, spojte síly.

  • Buďte ďáblovým advokátem. Předpokládejte důvody, které by mohly vést vašeho šéfa k odmítnutí a připravte si podle toho argumenty, které předvedete již ve své žádosti.

  • Buďte pozitivní. Ukažte nadšení pro svou práci a jasně formulujte, jak vám pružná opatření pomohou k lepším výkonům. Rozhodně neříkejte, že musíte pracovat z domova, protože vás otravuje dojíždění. Buďte specifičtí a zdůrazněte, že hodiny, které trávíte v autě, byste mohli využít k práci bez zbytečného stresu.

  • Navrhněte zkoušku. Zkuste se domluvit na určité zkušební době, po kterou se bude testovat vaše výkonnost při pružné práci. Nadřízení mohou být ochotnější, nebudou-li mít pocit, že jim navrhujete něco definitivního.

  • Sepište to. Sepište formální návrh, který shrne výhody vaší pružné práce z pohledu vás i vašich nadřízených. Písemný dokument je vhodný i pro případ, že by se váš nadřízený chtěl obrátit s vaším návrhem na své nadřízené. U ústní žádosti je navíc pro šéfa mnohem jednodušší vás odmítnout.

  • Buďte trpěliví. Neočekávejte okamžitou odpověď. Pokud šéf vaši žádost nepřijme, žádejte o zpětnou vazbu a zajímejte se o důvody. Požádejte o čas na revizi svého návrhu a vraťte se s ním. Bojujte o kompromisy.

-kk-

Zdroj: ABCNews - zpravodajský server televizní a rozhlasové společnosti American Broadcasting Company (ABC)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ABCNews