Jak správně začít po dovolené?

S koncem dovolené přichází stres – jak zvládnu všechno to, co na mě čeká v kanceláři? Mnozí lidé proto začínají pracovat již minimálně večer před návratem do práce. Snaží se projít e-maily a sestavit si předem seznam nahromaděných povinností, které je třeba zvládnout navíc k běžným denním úkolům. Je to ale správné? Americký manažerský konzultant, spíkr a autor Peter Bregman se například domnívá, že nikoli. Ve svém článku na serveru psychologytoday.com popisuje „lepší způsob“.

Zaprvé radí večer před návratem z dovolené nepracovat. Pro první den v kanceláři pak doporučuje třífázový plán, jak vplout zpět do práce a nezkazit si příjemné zážitky z dovolené.

1. Připravit

Než si poslechnete první záznam v hlasové schránce, chvilku v klidu poseďte a zamyslete se, co se vám na vás samotných nejvíce líbilo na dovolené. Zkuste si tyto své kvality sepsat a připomínat si je, až budete zavaleni prací.

2. Pozor

Sepište si pět nejdůležitějších věcí, na které se chcete soustředit (např. pro každý rok). Než se po dovolené vrhnete do práce, podívejte sena tento seznam a připomeňte si, co je skutečně důležité.

3. Teď

Vyhraďte si první dopoledne – nebo ideálně celý prví den – na to, abyste prošli všechno to, co na vás čeká. Nepospíchejte, protože je to ta nestrategičtější věc, kterou můžete udělat.

A nakonec – toto nemusí být jen plán pro první den po návratu z dovolené, může to být i každodenní plán. Připomínejte si, jaké jsou vaše největší kvality, co je pro vás nejdůležitější a strategicky se rozhodujte o tom, co budete dělat.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today