Jak udržet rovnováhu mezi prací a rodinou

Vyvážení práce a rodiny není denní praxe, řešíte ji z hodiny na hodinu. Váš syn má zápas, který končí v šest večer, ale právě když vyrážíte, abyste ho vyzvedli, máte hovor, na který jste čekali celý den. I když jde vše dle plánu, jste zřejmě dost vytíženi a když vám například onemocní děti, může se stres kumulovat.

Je to psychologická bitva, která se občas nazývá „mateřská válka“ (například v knize "Home-Alone America", která se zabývá behaviorálními problémy dětí, o které nepečují během dne vlastní rodiče) a pokud pracující matky učí své děti být asertivní, jen přilévají olej do ohně.

Když zůstane doma jeden z rodičů, je to velká změna pro oba. Vzdáváte se téměř poloviny příjmu domácnosti. Ten, který zůstane doma, se může cítit izolovaný a potřebuje více emociální podpory. Na druhé straně má to, že vychováváte dítě a jste doma i mnoho výhod. Nemusíte platit nikoho, kdo se bude starat o dítě, dojíždění atd. Většina párů věří, že tento systém je vhodný pro klidnější chod rodiny.

Je dobré vědět, co chcete a chovat se podle toho. Pokud se chcete věnovat kariéře, ale také denně vidět svou ratolest, neberte práci, kde budete muset být 50 % času na cestách a nebo takovou, která vás bude vyžadovat 24 hodin denně a sedm dní v týdnu.

Pokud, chcete vést vlastní firmu a vzali jste si workoholika, akceptujte, že vaše děti budou trávit více času s pečovatelkou než s vámi nebo partnerem.

Pokud jste svobodný/á, neberte to jako povinnost přebírat práci za kolegy, kteří mají rodinu a očekávají, že samozřejmě budou první opouštět kancelář. I vy potřebujete rovnováhu a odpočinek. Naučte se znát a respektovat své energetické limity. Některým lidem stačí jen 4 hodiny spánku denně, jiní jich musí mít 7. Pokud potřebujete svých 7 hodin, neodpírejte si je a neciťte se za to provinile.

Rovnováha je o tom, že děláte maximum, ale v rámci svých fyzických a psychických možností.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal