Jak udržet ve firmě kvalitní pracovníky na technických pozicích

Vzhledem k aktuální situaci na pracovním trhu a k nedostatku kvalifikovaných pracovníků napříč většinou oborů je nutné udržet si kvalitní pracovníky stůj co stůj. To platí především u technických pozic, kde je nedostatek kvalifikovaných pracovníků ještě patrnější než jinde. Zde je několik tipů, jak si tyto klíčové zaměstnance ve firmě udržet.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server Recruiter.com.

Zapojte pracovníky do klíčových rozhodnutí

O žádných zaměstnancích byste neměli rozhodovat, aniž by oni měli možnost se k danému rozhodnutí vyjádřit. Dvojnásob to platí o klíčových pracovnících, o které nechcete přijít. Pokud o to mají daní pracovníci zájem, více je zapojte do rozhodování, a to především pokud se dané rozhodnutí přímo týká jejich osoby.

Dejte klíčovým zaměstnancům větší pravomoci

Frustrace z mikro-managementu a malého manévrovacího prostoru má negativní dopad na spokojenost všech pracovníků. U kvalifikovaných pracovníků na technických pozicích je to pak ještě o to zásadnější problém, že tito lidé často dostávají průběžně nabídky od jiných zaměstnavatelů. Pokud tedy pociťují, že nemají dostatečné pravomoci nebo že nemohou pracovat samostatně, budou mít o to větší tendenci zamýšlet se nad odchodem.

Nezapomínejte na rozvoj a vzdělání zaměstnanců

Vzdělání zaměstnanců by nemělo být pouze teorií. Mělo by být skutečnou praxí a prioritou na straně zaměstnavatele. Vzdělávejte své technické pracovníky a diskutujte s nimi o tom, jaké kurzy či koučink by ocenili.

Nabídněte pracovníkům flexibilitu

Flexibilita se během posledních několika let stala víceméně standardem. Nabídněte zaměstnancům co možná největší flexibilitu (volnou pracovní dobu nebo možnost práce na dálku) a výrazně tak zvýšíte jejich spokojenost.



-mm-

Zdroj: Recruiter.com - americký server pro náboráře a uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.com