Jak vést "geeky", technické bohy

"Geek" – se říká člověku, který je technickým čarodějem, například dokáže vytvářet skvělý software a hardware. Tito lidé vědí o svých kvalitách, což se také odráží na jejich odměnách. Jak ale řídit tyto "bohy"?

Mít vlastní "geeky"

Inovace je hnací silou mnoha firem. Pravdou je, že je dnes téměř nutnost mít stabilního technika nejen pro údržbu systémů, ale také pro určení toho, jakou cestou se v této oblasti dát, jakým směrem investovat a jaká partnerství utvářet.

Pokud váš člověk přijde na něco dříve než ostatní, vaše firma může začít znenadání rychle růst. Je třeba rozpoznat a akceptovat, jak kritickou roli tito lidé hrají.

Poznejte jejich svět

Tito lidé jsou fascinováni technologií. Negativem je to, že často mívají chabé sociální použití. Ne však v rámci své komunity – tam mohou být až překvapivě sociální.

Snad nejnepříjemnější aspekt jejich komunity je jejich arogance. Nezapomeňte, že přestože mají slabší sociální dovenosti ještě to neznamená, že nemají osobnost.

Zjistěte, co hledají

V součnosti jsou pro ně "zlaté časy". Jejich platy jsou zhruba dvojnásobné oproti průměrným, což může pro mnoho firem představovat problém. Přestože peníze jsou pro tyto lidi důležité, není to to nejdůležitější. Zajímají se o to, aby měli vliv. Věří svým nápadům a rádi vyhrávají. Stojí o uznání, jsou něco jako vědci.

Vytvořte způsoby, jak je povýšit

Musíte najít způsob, jak je povyšovat, ale nedělat z nich manažery. Většina totiž v manažerských postech neobstojí, ba právě naopak. Je ale třeba jim nabídnout postup, uznání a zvyšování odměn.

"Geek" je buď součástí řešení – nebo je problémem

Věc, kterou je zapotřebí mít neustále na mysli, je, že tito lidé milují řešení obtížných problémů. Čím více mají pocit, že mohou pomoci s vyřešením tvrdého oříšku, tím lépe.

Když s nimi mluvíte, měli byste se zaměřit na to, o co se společně budete pokoušet. Zjištěte na čem právě pracují, co mají v hlavě. Můžete jim říkat, co mají dělat, ale nikdy ne, jak to mají dělat. Zadejte data, problém, ale nechte to na nich.

"Geeka" nejlépe posoudí jiný "geek"

Je dobré mít konkurenční tlak v rámci skupiny těchto lidí. Vždy můžete narazit na arogantní osoby, které ale nejsou tak dobřé, jak si myslí. Tým takového člověka může odhalit.

Hledejte mezi nimi přirozené vůdce 

Každý tým má přirozeného vůdce a to často nebývá oficiální manažer týmu. Váš úkol je tým motivovat. Pokud se vám to podaří, přirozený vůdce se projeví velice rychle.

Příliš mnoho "geeků" není dobré

Pokud chcete, aby byli produktivní, mějte jen malý tým. Produktivita je v tomto případě úměrná velikosti týmu. Čím menší tým, tím rychleji v něm jednotlivci pracují a tím se zkrátí doba řešení problémů.

-av-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company