Jak vycházet s lidmi, s nimž vycházet nelze

Koho ve svém životě považujete za člověka, s nímž se nedá vyjít? Může to být váš šéf, kolega, rodinný příslušník, přítel, ale i vy sami z pohledu druhých. Ať už je to kdokoli, setkání s ním nás naplňuje emocemi a stresem. Takto se ale nemusíme cítit. V první řadě si uvědomte, že není ve vašich silách měnit druhé, můžete změnit pouze sebe. Můžete se rozhodnout, že začnete reagovat jinak.

- Snažte si nebrat si to osobně. Člověk, s nímž se obtížně vychází, zpravidla opakuje totéž chování, i když byl dříve požádán, aby je změnil. Je to člověk zahleděný do sebe a často mívá problémy i s ostatními, nejen s vámi.

- Komunikujte jasně bez silných emocí. Hledejte odvahu a důvěru sami v sebe, abyste dokázali vytýčit hranice. Zasloužíte si, aby s vámi bylo jednáno s respektem.

- Pokládejte otevřené otázky. Zajímejte se o jejich názory, jak řešit vaše problémy. Zeptejte se například: „Co si myslíte, že můžeme udělat, abychom odložili své spory a posunuli se dopředu?"

- Hledejte vztahy s pozitivními lidmi. Snažte se obklopovat lidmi, s nimiž můžete vycházet snadno. Zbavte se negativity, kterou do vašich životů přinášejí ti, s nimiž vycházet nelze.

Když se lidé rozhodnou neřešit tento problém, mohou skončit v záplavě neustálých hádek, což znemožňuje efektivní komunikaci a změnu. Stěžejní je usilovat o pochopení obou stran, chcete-li najít řešení. Otevřete-li se odlišným perspektivám, můžete se naučit lépe vycházet se svým okolím a i vaše okolí bude lépe vycházet s vámi.

-kk-

Zdroj: HR Resource - americký portál a diskusní komunita o lidských zdrojích
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Resource