Jak vycházet s těmi, s nimiž se nedá vycházet

Každý v životě narazí na někoho, s kým je obtížné vyjít. V zaměstnání může jít o spolupracovníka, zákazníka nebo klienta. Ideální by bylo vyhýbat se těmto lidem, to však v mnoha případech není možné. Většina lidí by řekla, že pak má jen tři možnosti: - snažit se změnit sebe, - snažit se změnit druhé, - smířit se se situací takovou, jaká je.

Nejefektivnější cestou k tomu, jak začít vycházet s lidmi, s nimiž jste dosud nenacházeli společnou řeč, je však čtvrtá možnost – snažit se pochopit jejich motivaci. Při této snaze se ukáže, jestli jste dobří vůdcové a komunikátoři, zda dokážete být soucitní a silní zároveň. Je třeba najít si čas a hledat pochopení pro to, jak se chovají. Teprve když to pochopíte, můžete usilovat o změnu jejich perspektivy nebo úpravu podmínek tak, aby jim lépe vyhovovaly. Jde o to pomoci lidem ve vašem okolí růst a maximálně využívat jejich talent.

Jak pochopit motivace vedoucí chování a postoje druhých? Jednoduše se ptejte. Ptejte se, proč dělají to, co dělají. Většinou budou více než rádi, že vám to mohou sdělit. Pokud budou odpovídat vyhýbavě, ptejte se dál. Teprve když odhalíte skutečnou příčinu, můžete změnit jejich životy. Zamyslete se nad tím, jak byste sami byli vděční, kdyby vám někdo pomohl rozhodnout se v zásadních otázkách vašeho života jinak. Jako vůdcové byste měli být schopní pozitivně měnit životy druhých.

-kk-
Zdroj: BusinessSeek - Rozsáhlý rozcestník a vyhledávač informací z oblasti byznysu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje BusinessSeek