Jak vydržet s nepříjemným kolegou

Jestli se na světě něco nemění, tak to, že stále existují hrubí, sobečtí, necitliví a složití lidé. Spolupráci s nimi se nelze vždy vyhnout. Špatná zpráva je, že tito lidé mají negativní vliv na produktivitu práce. Dobrou naopak zůstává, že s tím lze něco dělat. Článek přináší čtyři rady, jak si zlepšit pracovní podmínky a zvýšit produktivitu.

- Podívejte se upřímně sami na sebe. Řada lidí má při komunikaci s kolegy ten problém, že snadno propadá nervozitě. Kolegové toho pak mohou zneužívat. Je proto třeba pracovat na vlastním sebevědomí, chovat se pozitivněji a okolí se tomu přizpůsobí. Vždy se zamyslete, zda nějak nepřispíváte k tomu, že se k vám okolí nechová podle vašich představ.

- Najděte si vstupní bod. Vždy existuje nějaký způsob, jak se dostat k srdci složitých lidí, i když je nemusíte najít hned. Chce to jen trpělivost a pochopení pro to, že svým otravným chováním většinou maskují nějakou bolest. Reagovat negativně je velmi jednoduché. Můžete odsuzovat chování druhých lidí, při odsuzování jejich pohnutek však buďte opatrnější.

- V chování složitých lidí a pracovních konfliktech hledejte poučení. Místo toho, abyste ztráceli svou energii tím, že se rozčílíte, se soustřeďte na to, jak se můžete od konfliktních lidí poučit. Přinejmenším se díky nim můžete zdokonalit v asertivitě. Tímto postojem si udržíte pozitivnější přístup.

- Dopřejte si čas, než budete reagovat na chování složité osoby při pracovním konfliktu. Než něco řeknete, zvažte, zda to za to stojí. Nenechte se zbytečně zatáhnout do hádky.

Nemusíte být nejlepšími přáteli svých kolegů. Nemusíte ani trávit hodně společného času. Snažte se pouze najít společnou řeč, abyste mohli produktivně pracovat.

-kk-
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher