Jak vyjednat přechod na flexibilní pracovní úvazek

Vývoj ve výpočetní technice a komunikaci přináší širší možnosti pro flexibilní pracovní činnost. Pokud máte dovednosti, které váš zaměstnavatel potřebuje a vykonáváte svou práci způsobem, který nepodmiňuje trávení pracovní doby přímo ve firmě, zkuste si vyjednat flexibilní zaměstnání. Umožní vám to pracovat zcela dle vlastních potřeb.

Nabídky na takovouto práci zřejmě nenajdete v novinách, obvykle se musí vyjednat se stávajícím nebo budoucím zaměstnavatelem. Zde je pár rad, jak na to:

- Když nevíte, co chcete, nedostanete to. Chcete plný pracovní úvazek, nebo zkrácený s příslušným snížením příjmů? Přejete si úplnou volnost v rozhodování, kde a kdy budete pracovat, za podmínky, že splníte termíny? A konečně - kolik rizika na sebe můžete vzít?

- Odhadněte potřeby firmy. Tím, že popřemýšlíte o tom, jaké jsou potřeby vaší firmy, můžete předem řešit problematické body. Pracujete-li v týmu, budete schopni s ostatními udržovat dostačující kontakt i z domova? Přemýšlejte například o tom, jak bude váš zaměstnavatel schopen hodnotit vaši práci. Sdílejte rizika. Navrhněte fér a průhledné podmínky pro obě strany.

- Nevykládejte karty příliš brzy. Každopádně dobře vyberte okamžik, kdy přijít s požadavkem. Někdy, když se očekává, že budete chtít vyjednávat výhodnější platové podmínky, zkuste začít vyjednávat namísto toho záležitost flexi doby. Pokud odmítnou, zkuste s tím přijít znovu za půl roku nebo rok – na věc může být jiný náhled.

A nezapomeňte na jedno: Nemusíte se cítit trapně, když žádáte o flexibilitu. Dosažení dlouhodobě spokojené spolupráce na obou stranách bude výhodné pro vás i pro firmu.

-av-
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com