Jak získat zaměstnance pro inovace?

Ilustrační snímek

Inovace znamená změnu a změna je pro zaměstnance velmi náročná záležitost. Pro manažery prosazující změny je tudíž náročné nejen přimět zaměstnance k tomu, aby přicházeli s inovativními myšlenkami, ale především k tomu, aby dokázali s nadšením přijímat výsledky inovací. Jak tedy získat zaměstnance pro upřímnou podporu změn? Šest praktických rad přinesl server openforum.com.

Pochopte jejich pocity

Zaměstnanci přirozeně reagují na inovace strachem z možného neúspěchu ze změny své pracovní role či ztráty své práce. Přehlížet tuto skutečnost znamená situaci ještě více zhoršit. Naopak byste měli zaměstnance vést k tomu, aby mluvili o svých obavách a naslouchat jim.

Řešte obavy zaměstnanců

Když se dozvíte, co vaše lidi znepokojuje, hledejte specifická řešení. Říci jen, že „to bude dobré“ nestačí.

Zapojte co nejvíce lidí

Inovace bývá dílem omezené skupiny zaměstnanců. Ti, kteří se na dané inovaci nepodíleli, pak mohou cítit její realizaci jako něco vnuceného. Snažte se proto zapojit co nejvíce lidí a každému vysvětlit, proč je právě on důležitý pro realizaci dané inovace.

Zajistěte dostatečnou komunikaci

Vaši lidé potřebují vědět, v čem inovace spočívá a co má firmě přinést. Pokud jim budou chybět informace, znervózní a začnou šířit fámy.

Povzbuzujte morálku

Inovační projekty přinášejí nadšení, zároveň však také stres a vyčerpání. Zaměstnanci proto potřebují, abyste jim ukázali pokrok na cestě k cíli. Měřte pokrok a hledejte specifické motivační prvky, které dodají vašemu týmu více energie.

Slavte úspěchy

Jakmile dosáhnete určitého cíle, oslavte to. Veřejně poděkujte za úsilí a přínos jednotlivých rolí.

-kk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum