Jak zkrotit papírovou bestii

Máte kancelář zanesenou papíry, nevyřízenými dokumenty a ostatním „rádoby pracovním“ nepořádkem? Vězte, že to vrhá špatné světlo nejen na vás, ale na celou organizaci. Myslíte, že uděláte dobrý dojem na uchazeče o zaměstnání, když s nimi povedete přijímací pohovory za horou dokumentů? Nikoli. Spíše riskujete, že vás nebudou brát vážně.

Lidé se často domnívají, že pořádkumilovnost musí být vrozená. Není tomu tak. Pořádek na pracovním stole si dokáže udělat každý, ale musí k tomu mít dostatečnou motivaci. Jedním z argumentů, proč si v kanceláři uklízet, mohou být i výsledky průzkumů – průměrný zaměstnanec údajně stráví 150 hodin ročně hledáním informací, které si někam založil.

Kdo se chce naučit si své věci správně zorganizovat, měl by si nejprve položit otázku, jaké informace ke své práci nutně potřebuje a jakou formu by tyto informace měly mít. Poměrně dobře se osvědčil systém, kdy se člověk nad každým kusem papíru zamyslí, zda jej nutně potřebuje a podle tohoto rozhodnutí jej buď založí do konkrétní složky, předá dále k vyřízení nebo prostě zahodí.
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company