Jak zmírnit dusno s obtížným manažerem?

Zaměstnanci často mají problémy s autoritativním nadřízeným, který vypjatě reaguje na jakýkoliv odlišný názor, zvláště když se jedná o malé pracoviště s potřebou úzké spolupráce na projektech. Jak pak mohou prolomit ledy, aby mohli říci bez obav svůj názor a nepřilévali olej do ohně?

Sebejistí vedoucí pracovníci neberou obvykle kritiku negativně. Když jsou jejich zaměstnanci v pozici jen krátce, je možné, že nadřízený věří, že se stále učí a nejou připraveni vyslyšet jeho názor. Pravděpodobnější však je, že je to tyran, který není otevřený žádné hrozbě vůči své osobě a asi by bylo lépe najít si jinou práci.

Jedním ze způsobů, jak situaci řešit, je využít „strategickou“ sebekritiku. Pokud se jedná o dostatečně velkou firmu, orodujte za přesun do jiného oddělení. Pokud ne a vy si momentálně nemůžete dovolit z finančních důvodů změnit práci, má smysl zkusit ještě situaci vylepšit.

Až budete žádat o schůzku, využívejte komunikační kanály, které váš nadřízený preferuje a vysvětlete, proč s ním potřebujete hovořit například stylem: "Chci probrat, jak bych mohl s vámi pracovat efektivněji a říci vám také něco o sobě." Rozmrzelci nemají rádi překvapení, vyjádřete proto přesně, co zamýšlíte.

V případě, že jste měli neshody s nadřízenými i v minulosti, může jednání osvětlit, co děláte špatně. Možná si zahráváte, když to není vítáno, například v obdobích, kdy hoří termíny. V případě, že se vaše vztahy nevylepší, urychlete hledání nové pozice.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal