Jak zrychlit procesy velkých firem?

Úspěšné firmy rostou a jak jsou komplikovanější, byrokracie narůstá a pracovní tempo se snižuje. Zaměstnanci v takových organizacích dostávají denně průměrně 57 e-mailů, ze kterých je odhadem 56 % nedůležitých.

Manažeři tráví 80 % svého času spoluprácí, komunikací a řízením a až 50 % této doby je mrhání časem. Tito lídři jsou součástí týmů se zhruba 13 členy. Údajně tráví 36 % svého času na jednáních a 56 % tohoto času jsou zde vyřčeny pro ně nerelevantní informace. Taková týmová práce je pro velké firmy velmi drahý a neefektivní způsob, jak fungovat. Někdy je hustý vzor spolupráce vitální, většina obchodních aktivit ale tento druh týmové práce nevyžaduje.

Prostší model managementu - hvězdicová spolupráce, se snadněji řídí a je pro všechny zúčastněné uspokojivější.

Pár tipů pro zefektivnění procesů:

- Rozdělte e-mailovou komunikaci na informace, které je potřeba sdělit dál a informace, které může někdo potřebovat jako podklady nebo pro zajímavost. Forwardujte ty první s tím, že do políčka „věc“ napíšete, co má být uděláno a ty ostatní vložte například na firemní intranetové stránky, tak aby byly dosažitelné pro ostatní.

- Identifikujte, zda a kde je opravdu potřeba intenzivní „špagetová týmová práce“. Snažte se ale jinak preferovat hvězdicový model, který neřídí záležitosti jednotlivců v týmovém duchu.

- Sledujte stupňování napětí v rozhodovacím procesu. Je to znamení, že jste jako lídr nedali svým lidem znalosti, dovednosti nebo jistotu, aby sami činili potřebná rozhodnutí – stupňování napětí je selhání manažerské kvality.

Využívání prostších způsobů spolupráce může firmu zrychlit, zefektivnit a zpříjemnit práci pro zaměstnance. Nejprve je ale třeba odnaučit se některé tradiční manažerské techniky a HR se potřebují naučit tomuto procesu napomáhat.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management