Jak zvládat stres? Začněte už dnes!

Podle Světové zdravotnické organizace je stres jednou z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti zaměstnanců. Náklady vzniklé americkým firmám v důsledku nepřítomnosti zaměstnanců, pracovních úrazů apod. činí až 200 miliard dolarů. Stres je označován za celosvětovou epidemii.

Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Je nutné eliminovat stresory každodenního života. Určitá hladina stresu je zdravá a motivující, nesmí nám však přerůst přes hlavu. Článek přináší tipy, jak se stresem účinně bojovat. Zde je několik z nich:
* Během činnosti je třeba dělat často přestávky a věnovat se jiné činnosti než vlastní práci. Důležité je také okysličit mozek – na chvíli otevřít okno nebo vyjít na čerstvý vzduch. Vhodná je také určitá tělesná aktivita. Při ní se vyplavují endorfiny, což jsou „hormony dobré nálady“.
* Člověk by se měl pokusit zjistit, co jej nejvíce stresuje – zda je to práce, soukromý život nebo vztahy s přáteli a partnerem. Dokud nezná příčinu problému, není schopen jej vyřešit.
* Poznamenejte si vše, co se vám v práci povedlo a dejte za to sami sobě malou odměnu. Stanovujte si krátkodobé cíle. Kritiku si neberte příliš osobně, spíše ji považujte za příležitost, jak se v práci zlepšit.

**Datum vydání:** III/2002
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com